Magazín > Články a zajímavosti
Kdo by nemiloval chuť grilovaného masa! Úspěch záleží na výběru té nejlepší marinády, je to tak?
Nebo je to úplně naopak, že se celá ta léta máčením masa v oleji připravujeme o jeho nejlepší, tedy přirozenou chuť?
Co se o marinádách říká a co není pravda?
Marináda jde ruku v ruce s grilovaným masem už od prvních nesmělých pokusů českých labužníků na laciných polských grilech někdy v osmdesátých letech. Marináda zlepšuje chuť masa, dodává mu křehkost, šťavnatost a třeba i hezčí barvu. Je to tak? Možná ani moc ne.
Móda se mění, a kdo ví, za deset let se zase bude říkat, jak lidi neumějí udělat pořádnou marinádu, ale dnes lze sledovat velký návrat k přírodním a méně komplikovaným chutím, u grilu obzvlášť. Takže se i v proslulých New York Times dozvíte, že máte projednou na marinádu zapomenout a zkusit maso jenom osolit, nebo potřít suchým kořením rozdrceným v dlani.
Tak předně - marináda pronikne jen lehce pod povrch, milimetr, pokud jí dáme dost času, nebo použijme vakuovou marinovací misku. Při doporučených tloušťkách masa - 2 cm pro vepřové a minimálně 3 cm pro hovězí, je to opravdu jenom povrchové ochucení. Nemůžeme říci, že by takhle tenká vrstva maso jakkoliv zkřehčila nebo výrazně ochutila.
Pokud vám vyznění našeho článku přijde jako boj proti marinádám, vůbec ne. Pořádného proniknutí oleje do masa i v krátkém čase dosáhnete v této misce vypumpováním vzduchu.
Zkusili jste třeba marinovat kotletu před tím, než ji obalíte do řízků? Zkuste to.
S dodáním chuti obecně je to taky problematické, veškeré koření, sójová omáčka, víno, ocet, nebo cokoliv dáváte do marinády, se prostě spojí do jednoho a na mase se ještě vypeče, takže budeme postrádat výrazné jednoduché chuti, po kterých dnes tolik kuchařů volá.
Přemýšlejte, o co zajímavější chuť koření bude, když vezmete syrový kus masa a v misce ho důkladně promnete suchým kořením? Je možné, že v bylinkách, které běžně používáte do marinády, objevíte naprosto nové chuti. O soli platí to samé.
V okamžiku, kdy opustíte tenké řízečky a supermarketové klobásky a zkusíte třeba celé kuře nebo větší kus steaku, zjistíte, že výkon grilu na uhlí začíná být příliš nevypočitatelný a celkově moc slabý. Řešením je některý z našich plynových grilů.
Jistě, chuť medu, sójové omáčky, červeného vína nebo dalších tekutých pochoutek takto masu nepropůjčíme. Ale co zkusit maso ugrilovat přírodní a připravit dressing až na stůl, případně jím maso ochutit až hotové? Minimálně docílíme menšího splynutí jednotlivých chutí a dost možná i křupavější a přesvědčivější kůrky na upečeném mase.
Fotografie v úvodu: http://maxpixel.freegreatpicture.com (CC BY)
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.